“We moeten overnames blijven doen, het momentum is er”
Dubbelinterview met Thijs Claes en Elisabeth Fenaux van Daddy Kate
De familiale Daddy Kate Group heeft een intens jaar achter de rug met een primeur voor Daddy Kate België, voor het eerst wordt de drukkerij in Sint-Pieters-Leeuw geleid door een niet-familiale CEO: Elisabeth Fenaux, een peoplemanager pur sang. Thijs Claes, meer ondernemer dan manager, concentreert zich nu op de familiale holding en de groeistrategie van de internationale groep. Het complementaire duo maakte tijd vrij voor een uitgebreide babbel met Grafisch Nieuws.

Hoe kijken jullie terug op het jaar 2024?
ELISABETH FENAUX: “Daddy Kate België heeft een heel druk jaar achter de rug. Vanaf de maand juni was het volle bak. De maand augustus was qua volume drukwerk de beste maand van het jaar. Dat heeft veel te maken met de verkiezingen, maar dat was niet de enige reden. Over alle sectoren heen zagen we een boost.”
En hoe heeft de groep het gedaan?
THIJS CLAES: “De groep is de optelsom van zeven zeer verschillende bedrijven, waarvan er twee pas sinds begin 2024 bij ons zijn gekomen: ICR en Imprimerie Faurite. Dat geeft een divers beeld. Daddy Kate België zal in 2024 een heel mooi jaar hebben gehad, zowel qua omzet als resultaat. Hetzelfde geldt voor de groep, alleen is dat niet één-op-één te vergelijken met 2023 en zijn er bij verschillende zusterbedrijven serieuze uitdagingen. Al bij al was 2024 een heel positief jaar voor ons.”
Voor jullie persoonlijk was het ook een jaar van verandering met nieuwe verantwoordelijkheden. Hoe loopt de samenwerking?
CLAES: “Elisabeth is bij ons begonnen in september 2023, zij is begonnen in Frankrijk om daar het bedrijf te leren kennen en zich zo op termijn te kunnen opwerken. Door de overnames die we nog gedaan hebben sinds haar komst voelde ik wel aan dat we een oplossing moesten vinden voor mijn rol bij Daddy Kate België. We waren heel tevreden over wat ze realiseerde in Frankrijk.”
Hoe ervaart u de eerste maanden als CEO?
FENAUX: “Het is toch wel anders dan wat ik me had voorgesteld. Vroeger zat ik vaak letterlijk met mijn handen in de merde. Bij Zquadra moest ik ook veel praktische dingen oplossen, aan de machines, in de productie. Je kan pas een bedrijf leiden als je weet wat er geproduceerd wordt en hoe het gemaakt wordt. Daar heb ik leren drukken op HP-persen. Ik deed soms de nachten als er iemand uitviel. Ik heb aan de snijstraat gestaan, de lijmstraat, de nietstraat, noem maar op. Ik kon overal inspringen. Hier is dat niet het geval. Het is een heel andere manier van werken, er staat een goede structuur en daardoor mis ik het praktijkwerk eigenlijk niet. Hier kan ik de mensen meer coachen, sturen, ondersteunen en organiseren. Ik kan meer werken aan het bedrijf in plaats van in het bedrijf.”

Wat zijn uw plannen voor Daddy Kate België?
FENAUX: “Dat is geen evidente vraag. Ik ga vooral dingen aanpakken die de afgelopen jaren geen of te weinig aandacht hebben gekregen.”
CLAES: “Het is moeilijk om kritiek op mij te geven natuurlijk. Maar ik ben van nature meer ondernemer dan manager. Ik ben enorm geboeid door nieuwe uitdagingen, nieuwe machines, nieuwe technologieën, nieuwe overnames. Alles wat nieuw is, daar spring ik op. Ik zet heel graag dingen in gang. Maar als het gaat over het borgen, zien dat alle processen goed zitten, dat iedereen perfect weet wat er verwacht wordt op elke positie, dan verlies ik mijn interesse. Dat in combinatie met het feit dat ik én CEO was van Daddy Kate België én ondertussen de zes zusterbedrijven ook probeer mee aan te sturen, maakte dat ik hier maar 30 à 40 procent van mijn tijd aanwezig was. Dat is te weinig en dat is een van de redenen waarom we Elisabeth hebben aangesteld, zij is de persoon die dat managementluik kan invullen. We zijn heel complementair. Ik ben ervan overtuigd dat Daddy Kate België er de komende jaren dankzij haar fors op vooruit zal gaan.”
FENAUX: “Thijs heeft al een paar keer sorry gezegd. (lacht) Alle processen hier zijn goed gestructureerd, daar was ik meteen van gecharmeerd. Maar het is de finishing touch. De dagelijkse opdracht dat alle gemaakte afspraken ook meteen gerespecteerd worden, dat iedereen alert blijft en daar elke dag mee bezig is. Dat heeft meer ondersteuning nodig.”
Hoe kijken jullie naar de huidige papiermarkt?
FENAUX: “Momenteel is de markt redelijk stabiel. Het is een voordeel dat we in België en Frankrijk zitten, zo horen we soms informatie in het ene land die niet beschikbaar is in het andere. Dat zorgt voor een betere onderhandelingspositie.”
CLAES: “Soms zijn dingen mogelijk in België die niet mogelijk zijn in Frankrijk en omgekeerd. Dat kunnen we dan door onze interne organisatie oplossen. We kopen nu jaarlijks meer dan 15 miljoen euro papier aan voor de verschillende sites, dat is ongeveer 13.000 ton. Dankzij dat volume zijn we voldoende interessant voor verschillende leveranciers. Toen ik hier vijftien jaar geleden startte, zaten we aan 3.000 ton, dan kan je maar voor één leverancier echt interessant zijn.”
Daddy Kate heeft een stevig groeitraject afgelegd op korte tijd. Vier jaar geleden zat de groep aan een omzet van 30 miljoen euro, vandaag is dat 75 miljoen euro. Gaat het niet te snel?
CLAES: “Ik denk zeker niet dat het te snel is. De organisatie hier in Sint-Pieters-Leeuw heeft daar veel voordelen van en weinig nadelen. We blijven een bedrijf met ongeveer honderd mensen. Via de zusterbedrijven komen er ook volumes drukwerk naar hier, dat zorgt voor een stabielere bezetting het ganse jaar door. In 2024 hebben we quasi continu in drie ploegen gewerkt. Bij Daddy Kate België plukken we daar dus mee de vruchten van, zowel qua organisatie als resultaat. Het allemaal managen, dat is de uitdaging. Maar een ander voordeel van een grotere organisatie is dat je gemakkelijker hogere profielen kan aantrekken want je hebt meer interessante functies, ook internationaal. Dat is moeilijker in een kleiner bedrijf.”

Hoe ziet u de groei van de komende jaren?
CLAES: “We hebben in 2024 drie overnames gedaan. Ik heb voor mezelf tijd gecreëerd om meer te kunnen nadenken over de groep en om aan onze structuur te kunnen werken. Er zijn twee sporen: enerzijds zien dat we de synergieën tussen de verschillende bedrijven kunnen versterken. Er zijn nog heel veel mogelijkheden binnen de groep om het beter te doen. De juiste productie op de juiste plaats krijgen. Vandaag zijn we zeven entiteiten die heel autonoom worden aangestuurd en waar weinig groepsdenken zit. We willen evolueren naar meer groepsdenken. De autonomie moet blijven maar we moeten meer durven samenwerken met elkaar. Daarnaast kan ik alleen maar vaststellen dat er heel veel opportuniteiten zijn in de markt. We krijgen minstens een dossier per week aangeboden. Vandaag is er een momentum en ik weet niet of dat er binnen vijf jaar nog zal zijn. Zolang we het aankunnen en het organisatorisch kunnen trekken, blijven we actief op de overnamemarkt. We hebben onze vijftiende overname afgerond in november vorig jaar (zie kader, n.v.d.r.). De volgende zijn al in voorbereiding, maar het tempo van drie per jaar zullen we niet kunnen aanhouden. (lacht)”
Kijkt u dan alleen naar België en Frankrijk of ook naar andere landen?
CLAES: “Vandaag kijken we niet naar andere landen, maar dat is op termijn wel mijn ambitie. We mogen geen schrik hebben om geografisch de blik verder te verruimen.”
Terug naar België. In Sint-Pieters-Leeuw combineren jullie offset en digitale druk. Hoe ziet u de toekomst van de drukkerij?

FENAUX: “We zien sowieso dat digitale druk nog altijd marktaandeel wint. Ons volume digitaal drukwerk steeg in 2024 met maar liefst 40 procent. Dat blijft groeien. We hebben wel onze LFP-afdeling verhuisd naar Libercourt in Frankrijk. Dat hebben we gedaan omdat we ons zusterbedrijf Publi-FDM hier vlakbij hebben voor onze lokale klanten en omdat er tegelijk een groot potentieel is in Frankrijk dat we verder willen benutten. We willen die markt ook van ter plaatse bedienen.”
CLAES: “Dat is een eerste voorbeeld van hoe we meer als groep redeneren in plaats van puur als een autonoom bedrijf te werken. Anders had Daddy Kate België zijn LFP-afdeling moeten behouden. In groep moet je net goed samenwerken en aan elkaar uitbesteden, dat komt uiteindelijk alle bedrijven ten goede. Dat is een eerste stap in die richting. Een bijkomend voordeel is dat we hier plaats creëren om met digitaal te kunnen groeien. Onze twee HP-persen draaien al continu in drie ploegen en regelmatig in het weekend; als we verder willen groeien, zullen we nog een pers moeten bijplaatsen.”
Hebt u nog andere investeringsplannen?
CLAES: “In offset zal er misschien een vervangingsinvestering nodig zijn. In de afwerking zijn er plannen om te moderniseren en om met de laatste nieuwe machines te kunnen werken. We gaan investeren in het snijden en vouwen. Bij Cartim hebben we net een automatische snijstraat geïnstalleerd. Als dat succesvol is, gaan we dat ook hier bij Daddy Kate doen.”
Slotvraag. Wat is de grootste uitdaging voor Daddy Kate Group in de komende jaren?

CLAES: “Voor de groep is de grootste uitdaging blijven groeien door overnames te doen in combinatie met het optimaliseren van de samenwerking tussen de verschillende bedrijven. We moeten blijven groeien, dat is mijn overtuiging. Er zijn zich een aantal grote groepen aan het vormen en daar willen we zeker bij zijn. We moeten tegelijkertijd voldoende aandacht blijven besteden aan de onderlinge samenwerking en het groepsgevoel. Dat is voor mij de grootste uitdaging, wel een heel leuke uitdaging. Ik kijk er echt naar uit.”
En voor Daddy Kate België?
FENAUX: “Dat groepsgevoel is ook hier een grote uitdaging. Velen beschouwen Daddy Kate België nog als het moederbedrijf omdat van hieruit alles begonnen is, maar uiteindelijk zijn we allemaal zussen van elkaar en moet elk bedrijf op zijn manier zo sterk mogelijk worden. Dat speelt wel eens als we orders uitwisselen omdat het organisatorisch, financieel of logistiek interessanter is om het op een andere locatie te produceren. Men heeft hier vaak nog de reflex om alles hier te houden, waar vroeger ook veel op gehamerd is, terwijl het bij een zusterbedrijf efficiënter geproduceerd kan worden. Dan moeten we als groep leren denken. We moeten ook voldoende aandacht hebben voor het specifieke metier. Veel mensen gaan de komende jaren met pensioen en zij moeten volwaardig vervangen worden. Ze moeten hun kennis tijdig kunnen overdragen aan mensen met evenveel passie. Daarom zetten we sterk in op het ontvangen van stagiairs. We trekken daar bewust heel wat tijd voor uit.”
Netwerk van 7 bedrijven
De familiale Daddy Kate Group overkoepelt vijf bedrijven in België (Daddy Kate België, communicatiebureau Comith, Cartim, Publi-FDM en ICR) en twee in Frankrijk (Daddy Kate France in Rijsel en Imprimerie Faurite in Lyon). De groep realiseert met 300 medewerkers een geconsolideerde omzet van 75 miljoen euro. In november 2024 nam de groep Imprimerie Moutier in het Noord-Franse Ronchin over. De drukkerij, met tien medewerkers en een jaaromzet van 2,5 miljoen euro, zal fuseren met Daddy Kate France. De Moutier-organisatie verhuist dan naar de locatie in Libercourt.