Drie trends op interpack 2023
De grootste ontwikkelingen in verpakkingen

Van 4 tot en met 10 mei was Messe Düsseldorf weer het toneel voor de grootste verpakkingsbeurs van Europa. De nieuwste editie van interpack was een succes, met maar liefst 18 volgepakte hallen en 143.000 bezoekers van over de hele wereld. FoodProcess was er ook bij en spotte drie grote trends op de beurs.
1. Van traditionele naar circulaire plastics
De meeste plastics die tegenwoordig in gebruik zijn, bestaan uit verschillende soorten die samen meerdere lagen vormen. Producenten die inzetten op duurzaamheid zetten nu vooral in op zogenaamde monostructuren, met maar één type plastic. Dit kan PE of PP zijn, maar het gevolg is dat dit materiaal veel beter gerecycleerd kan worden.

De plastics zijn doorgaans (deels) gemaakt van gerecycleerd materiaal en afhankelijk van de gebruikte technologie zijn ze volledig recycleerbaar of industrieel composteerbaar. Cruciaal is de mogelijkheid om dit gerecycleerd materiaal ook te gebruiken voor voedingsverpakkingen, zoals drankflessen.
De kostprijs van deze ecologischere plastics ligt een stuk hoger dan bij traditionele plastics. Er wordt wel verwacht dat de wetgeving steeds meer zal opschuiven richting monoplastics, waardoor de oudere types uitgefaseerd zullen worden. Daarnaast biedt het perspectief op recycleren ook mogelijkheden naar kostenbesparing toe.

2. Terugdringen van het aandeel van plastic
Een grote doelstelling van de verpakkingsindustrie is evenwel het terugdringen van het aandeel van plastic. Plastics mogen dan wel meer circulair en recycleerbaar worden, toch zetten veel spelers in op het vervangen van dit materiaal door karton en papier. Er waren dus bijzonder veel exposanten die uitpakten met dit alternatief.

Uiteraard brengt de transitie van plastic naar karton en papier bepaalde uitdagingen met zich mee. Zo moeten verpakkingsmachines aangepast zijn en in staat zijn om deze verpakkingen goed te verwerken en te lijmen. Vooral dat laatste kan nog wel eens een probleem vormen. Heel wat bedrijven toonden machines speciaal gemaakt om karton en papier te verwerken, waarbij de nadruk vaak ligt op het flexibel kunnen gebruiken van meerdere vormen.
Uiteraard vormen karton en papier niets nieuws op zich. De uitdaging ligt vooral in het kunnen gebruiken van dit materiaal voor toepassingen die tot nu toe vooral afhangen van plastic. Een blijvend probleem is het verpakken van producten die vochtig zijn of afgesloten moeten blijven. Voor veel toepassingen is het wel mogelijk om karton en zogenaamde biofilms of monoplastics te combineren. Zo komen verschillende ecologische technologieën samen.

3. Tegengaan van verspilling
Voedselverspilling vormde een belangrijk thema op interpack 2023. Een voorname manier om dit te voorkomen is een goede kwaliteitscontrole. Hiervoor worden verschillende technologieën ingezet, zoals x-ray, infrarood en metaaldetectie. Het grootste probleem hierbij is het fenomeen van de valse positieve resultaten: producten die gesignaleerd worden als gecontamineerd – en dus uitgestoten worden – maar die dat eigenlijk niet zijn.

Om dit tegen te gaan moeten de inspectiemethodes verfijnd worden. Verschillende bedrijven pakten uit met vernieuwde x-raytechnologie, met een hogere resolutie en precisie. Door het aanpassen van de parameters kunnen daadwerkelijke contaminaties gedetecteerd worden, waarbij AI een belangrijke rol speelt. Deze AI wordt getraind door het invoeren van voorbeelden van goede en slechte producten. Op den duur slaagt de AI erin om zelf de schifting te maken.
Gerelateerd aan AI is het vergaren van grote hoeveelheden data. Heel wat exposanten pakten uit met eigen digitale platformen om data te analyseren en de productieprocessen te optimaliseren. Verschillende fabrikanten van verpakkingsmachines leveren een dergelijk platform als deel van hun service. Het bijhouden en analyseren van data stelt bedrijven in staat om hun proces nog meer te verfijnen en hun kwaliteitsinspectie te verbeteren.

Wat was er nog te zien?
Er was uiteraard nog veel meer te zien in Düsseldorf. Een leerrijke toevoeging was de organisatie van verschillende lezingen tijdens de beurs. Hierbij waren de presentaties onderverdeeld in vier grote thema's:
- Circular Economy
- Resource Management
- Digital Technologies
- Product Safety

De rode draad was dus efficiëntie en circulariteit, waarbij veiligheid en kwaliteit niet uit het oog verloren mogen worden. De lezingen, met sprekers van over de hele wereld, brachten verschillende perspectieven samen en boden een interessante blik op wat er speelt in de verpakkingsindustrie.
De volgende editie van interpack staat reeds op de planning. Hou alvast 7 tot en met 13 mei 2026 vrij in je agenda. Sowieso wordt het ook dan een cruciaal event voor de sector.