VerpakkingenPremium

TAL VAN OPTIES VOOR LANGERE HOUDBAARHEID

GROTERE VOLUMES KUNT U BEST SEALEN

Om uw bereide gerechten efficiënt en voedselveilig te verpakken, hebt u de keuze tussen verschillende verpakkingsmethoden. Van klassiek verpakken in een pot met een al dan niet te verzegelen deksel, over sealen waarbij u de voeding in een bakje/schaaltje afgedekt met folie bewaart, tot het vacuümverpakken. Zowel bij het sealen als vacuümverpakken kunt u ook nog kiezen voor verpakken onder MAP. U bewaart uw bereide gerecht dan onder een aangepaste atmosfeer. Wat zijn de voordelen en aandachtspunten van deze methoden? En op welke investeringskost moet u rekenen?

De meeste maaltijdschalen/-bakjes die u kunt sealen, zijn microgolfbestendig. Uw klant kan het bereide gerecht dus makkelijk opwarmen

KLASSIEK VERPAKKEN

Met deze methode verpakt u voedingswaren in een pot met een deksel. Daarbij hebt u verschillende keuzes qua kleur, materiaal enzovoort. Mogelijk kunt u een pot ook verzegelen met een garantiesluiting. Op die manier geniet uw klant een extra waarborg dat de verpakking niet eerder is geopend.

Kenmerken

Deze methode kunt u makkelijk inzetten en is bovendien goedkoper dan bijvoorbeeld sealen, aangezien u er geen machine voor nodig hebt. Ook kunt u de bereide maaltijd meteen uit de pot scheppen, indien uw klant dat wenst. Maar zo'n pot biedt een beperkte houdbaarheid.

 

Met een handsealmachine kunt u al heel wat bereiken, zeker als u niet erg veel voorverpakte bereide maaltijden in de winkel aanbiedt

SEALEN

Hierbij verpakt u het bereide gerecht in een bakje, dat u afdekt/verzegelt (sealt) met een kunststoffolie, ter vervanging van een deksel. Volgens één bedrijf is dit vandaag de meest voorkomende manier om bereide gerechten te verpakken.

Kenmerken

U kunt snel grote volumes verpakken. Verder is er geen deksel meer dat kan loskomen. Op zich bewaart sealen wel niet langer dan de klassieke verpakking. Tenzij u onder MAP verpakt, straks meer daarover. De meeste maaltijdschalen/-bakjes die u kunt sealen, zijn microgolfbestendig. CPET-verpakking mag zelfs in de oven. Uw klant kan het bereide gerecht dus makkelijk opwarmen.

Verschillende types folie

De folie kan een antifoglaag bevatten, waardoor de binnenzijde van de verpakking niet condenseert, mits de koudeketting niet verstoord raakt. Zo oogt uw bereide gerecht steeds vers en blijft het mooi zichtbaar voor uw klant. Daarnaast bestaan er zowel folies die u niet of wel kunt afpellen.

Benodigdheden

Met een sealtoestel waarmee u meteen etiketteert, bespaart u natuurlijk heel wat tijd

Verkoopt u maar nog net bereide gerechten, dan hebt u waarschijnlijk slechts een paar rollen folie nodig, naast bakjes/schalen. Bovendien kunt u dan al aardig wat bereiken met een handinpakker. U hebt daarbij wel nog een apart etiketteertoestel nodig, om onder meer de verpakkings- en houdbaarheidsdatum aan te brengen. Kruipt er te veel tijd in het verpakken, opteer dan voor een halfautomatisch sealtoestel dat sealt en etiketten afdrukt. Dergelijke toestellen bestaan in kleine tafelmodellen. Op wat u nodig hebt om te gasverpakken, gaan we straks dieper in. Reken op een investeringskost voor sealen (zonder MAP) vanaf 2.000-3.000-3.500 euro. Vanaf 1.000 euro heb je ook al een klein handsealtoestel. Maar de prijs kan ook oplopen tot 25.000 euro zonder MAP, naargelang de snelheid en grootte. Voor een optimale snelheid met MAP betaalt u gemiddeld 12.000 euro.

 

VACUÜM

Bij deze verpakkingsmethode steekt u het product in een vacuümzak van kunststoffolie, waarna een vacuümmachine er zoveel mogelijk lucht uithaalt. Door zo zuurstof van het voedsel weg te houden, gaat u bederf tegen. U verhindert immers de groei van bacteriën die zuurstof nodig hebben. De zak wordt hermetisch geseald, wat crosscontaminatie als gevolg van invloeden van buitenaf verhindert. Tegelijk beschermt vacuümverpakken tegen uitdroging, vriesbrand en beschimmeling.

Vacuümverpakken leidt tot een langere houdbaarheid

Kenmerken

Het bederfproces wordt aanzienlijk vertraagd, wat de houdbaarheid ten goede komt. Het proces valt wel niet volledig te stoppen, omdat u niet alle zuurstof kunt wegnemen (maar toch wel mogelijk tot 99,8% uit het product, de zak en de vacuümkamer). Ook de bacteriën die zonder zuurstof overleven, schakelt u met deze methode niet uit. De langere houdbaarheid betekent dat u anders bereidt: minder vaak/meer vooraf en in grotere volumes, die u dan dus langer bewaart. Het product wordt wel samengedrukt, waardoor het er visueel wat minder aantrekkelijk uitziet. Uw klant kan de maaltijd meteen sous-vide of au bain-marie verwarmen, of in de microgolf.

Benodigdheden

U hebt logischerwijs zowel vacuümzakken als een vacuümmachine nodig. Reken daarbij op een investeringskost van 2.000 tot 4.000 euro. Naargelang de kenmerken (toestellen die op één zijde of drie zijden van de machine sluiten, verschillende groottes …) kan de prijs toenemen.

Tabel

GASVERPAKKEN

Zowel bij seal- als vacuümmachines kunt u gerechten ook bewaren met toevoeging van een gasmengsel. Zo bewaart u het product onder een aangepast, beschermende atmosfeer. Vandaar ook de naam MAP of Modified Atmosphere Packaging. Meestal voegt u een mengsel van stikstof (N2) en koolstofdioxide (CO2) toe, eventueel nog aangevuld met dizuurstof (O2). De precieze aanbevolen mengeling hangt af van het type product dat u wilt verpakken. Vraag hiervoor advies aan uw gasleverancier.

Kenmerken

Ook met deze verpakkingsmethode kunt u een maaltijd betrekkelijk langer bewaren. Bovendien moet u ook hier weer anders werken: minder vaak bereiden, in grote volumes, die dan langer te bewaren vallen. Bevindt de maaltijd zich in een bakje, dan kan uw klant het in de magnetron opwarmen, of in de oven (indien CPET-verpakking). Een vacuümzak kunt u ook meteen sous-vide/au bain-marie opwarmen.

Benodigdheden

Hiervoor hebt u een vacuümmachine of een sealtoestel met een vacuümpomp nodig, die uitgerust is met begassing. Net als folie en bakjes/schaaltjes of vacuümzakken, en een fles met het juiste gasmengsel. Houd er rekening mee dat bijvoorbeeld een toestel met een MAP-optie ongeveer 1.500 euro meer kost in de prijsklasse vanaf ongeveer 5.000 tot 15.000 euro. De machines kunnen duurder zijn, naargelang hun grootte.

Met dank aan: Ace Packaging, Claes Machines, DIGI Group, Norbert Piceu

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Geschreven door Tom Dejonghe24 mei 2019

Meer weten over

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine
Cookies

Grafisch Nieuws maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het privacy- en cookiebeleid.