UITGEBREIDE PAKJESDIENST VOOR DAGBLADHANDEL TIENSEPOORT
“EEN VERANDERING IS GEEN BEDREIGING MAAR EEN OPPORTUNITEIT"
Meer dan tien jaar geleden startten Dirk Celis en zijn vrouw met een dagbladwinkel, lees: met de verkoop van dagbladen/magazines, tabak en lotto. Na uitbreiding op een nieuwe locatie met onder andere een superette erbij is het assortiment vandaag weer anders en ligt de nadruk op de pakjesdienst. En wie weet, is er over afzienbare tijd weer een ander aanbod. Want Dirk evolueert mee met de tijdgeest en bouwt zijn zaak uit in functie van wat rendabel is.
GROTE OCHTENDRONDES
Eerst de tiensesteenweg
In 2006 begonnen Dirk Celis en zijn vrouw met een totaal nieuw hoofdstuk in hun leven. Ze besloten met een dagbladhandel te beginnen. Na rondgekeken te hebben naar mogelijke locaties, leek een kleine, over te nemen dagbladhandel op de Tiensesteenweg de beste keuze. Zo gezegd, zo gedaan. De verkoop van dagbladen en magazines ging achteruit, maar Dirk is niet iemand die bij de pakken blijft zitten: “Ik belde hotels en cafés op met de vraag of ik hun dagelijks kranten en magazines kon leveren. En met succes. In het begin ging ik elke vroege ochtend zo'n 100 exemplaren bedelen. Eens terug in de winkel, verkocht ik mee kranten en stond ik ook in het kleine postpunt."
Nu de tiensepoort
Een kleine tien jaar later — in 2015 om precies te zijn — verhuisden Dirk en zijn vrouw naar de huidige locatie aan de Tiensepoort. Daar was een leegstaande voedingszaak. De beschikbare ruimte steeg van 30 m² naar … 360 m². De achtergebleven rekken werden opnieuw benut voor verse voedingswaren en droge voeding. Ondertussen hielp hun dochter ook al mee in de zaak, maar een vierde persoon was nodig om het werk in de superette op te vangen. De ochtendrondes werden alsmaar groter. Vandaag zijn ook vrouw en dochter al heel vroeg op pad om de intussen 2.000 kranten en magazines tot bij de particulieren en de hotels en cafés te brengen. Zelfs een kliniek staat op de lijst.
Einde superette
“We zijn vrij snel gestopt met de voedingswaren", vertelt Dirk. “Ook al was ons aanbod niet zo groot, die kleine superette was toch een hele organisatie en bracht veel extra werk en stress met zich mee. Bovendien zijn diepvriezers een serieuze investering. We wilden ons verder toespitsen op onze corebusiness. Kranten en magazines dus, en ... pakjes."
PRIO'S: PAKJES EN POSTPUNT
Dirk luisterde naar de klanten en zag hoe de markt evolueerde. De mensen kochten meer en meer online en wilden hun bestelling kunnen afhalen wanneer ze dat zelf wilden. Hij onderzocht of het haalbaar zou zijn om sterk in te zetten op pakjes. Booming business. In diezelfde periode sloten een aantal bpost-kantoren in de buurt. De dagbladhandel zat met bpost aan tafel om dat op te vangen.
250 pakjes per dag
Dirk hoorde meer en meer van zijn klanten dat ze het niet leuk vonden dat ze pakje x in winkel zus en doosje y in winkel zo moesten ophalen. Dan maar één plaats creëren voor meerdere afhalingen: dagbladhandel Tiensepoort! en de andere via Mondial Relay en DPD. UPS kwam er net bij in de maand maart en gesprekken met andere bedrijven zijn aan de gang. In totaal worden dagelijks wel 200 pakjes afgehaald. Daarnaast komen elke dag zo'n 40 pakjes binnen, klaar om te versturen.
In sneltempo bediend
Terug naar de postpuntactiviteiten, dat betekent: postzegels verkopen, gewone brieven of aangetekende verzendingen en pakjes in ontvangst nemen en uitreiken. Dirk: “Nadat mijn vrouw, mijn dochter en ikzelf terug zijn van onze ronde, zijn we dus met drie om in de winkel alles vlot te laten verlopen. In het postpunt onder andere. En dat 'vlot' mag je best letterlijk nemen. Waar de gemiddelde bedieningstijd in een postpunt 144 seconden is — dat is een cijfer van bpost — ligt dat bij ons op een derde van die tijd. Bpost is al komen onderzoeken hoe het komt dat het bij ons zo snel gaat." Dirk heeft zelf een systeem van bakjes bedacht om de post efficiënt te sorteren.
DAGBLADEN EN MAGAZINES
Internationale titels
In de begintijd van de pakjes waren klanten gegeneerd als ze naar buiten gingen zonder iets te kopen. Ze namen dan nog gauw een krant of magazine mee. Dirk heeft hun snel duidelijk gemaakt dat dat niet de bedoeling was. Dat ze gerust alleen met hun brief of pakje de deur konden uitwandelen. Dagbladhandel Tiensepoort heeft honderden titels en alle genres zijn vertegenwoordigd. Er ligt ook veel internationale pers, voor de expats die tijdelijk een studio huren in Leuven. Want Dirks credo is en blijft: inspelen op de noden van de lokale markt.
De motor op
Voor dag en dauw worden er zo'n 2.000 kranten en magazines aan huis bedeeld.Dirk: “Ik hou ervan om met de motor rond te rijden. Dat moet ook wel, want weer of wind mag je niet deren, net zoals het vroege uur. Eigenlijk best plezierig zo zonder verkeer. Ik doe dagelijks 50 kilometer en bedien zo'n 500 klanten. Mijn vrouw en dochter hebben samen een 150-tal adressen. We vertrekken om 4.15 uur." Voor de bedelingsrondes worden er elke morgen nog andere personen ingezet. Die beperken zich tot kranten. Van de 2.000 exemplaren zijn 10% magazines en 90% abonnementen. De 10% niet-abonnementen zijn meestal van oudere mensen die geen domiciliëring willen aangaan. “En als een persoon een maand naar Spanje gaat en even geen krant wil, kan dat. We zijn flexibel", zegt Dirk nog. 80% van alle bedeelde exemplaren gaat naar particulieren, ten laatste om 7.30 uur. Cafés en hotels worden iets later bediend.
SERVICES
Loterij en geldtransfers
In een dagbladwinkel kan je natuurlijk ook met de Lotto spelen. Maar dat gebeurt volgens Dirk toch steeds minder omdat dat tegenwoordig evengoed online kan. Geldtransfers zijn mogelijk via Western Union. De klant betaalt een meerkost — zo verdien je hier iets aan — en na zo'n 15 minuten kan de bestemmeling in het lokale kantoor het geld ophalen. In principe ligt het maximumbedrag op 1.000 euro.
Een tip: nummerplaten
Een andere service die Dirk aanbiedt, is droogkuis. Dat doet hij enkel omdat klanten ernaar vragen. De marges hierop zijn volgens hem OK. De kopieermachine staat er ook alleen om een klant al eens te depanneren. Op het maken van een nummerplaat maak je navenant een mooie winst. Slim gezien, eigenlijk: via het postpunt komt je nieuwe nummerplaat binnen. “Je kan dus net zo goed de tweede direct laten maken. Daarom investeerde Dirk in een machine, die hem zo'n 1.000 euro kostte. Maar met zo'n 4 à 5 nummerplaten per week is die investering al lang terugbetaald. Zeker 500 à 600 nummerplaten gingen al de deur uit.
ALLERHANDE KLANTENPROFIELEN
In dagbladhandel Tiensepoort komen allerlei soorten klanten: de Leuvense studenten uiteraard — die springen al eens binnen voor tabak of een drankje — maar dus ook iedereen die een brief of pakje wil versturen, iemand die een aangetekende zending komt ophalen, dagelijkse klanten en tijdelijke. Jong en oud dus, van alle pluimage. Eigenlijk is de zaak in de eerste plaats geen winkel die je zomaar bezoekt, maar een druk verdeelcentrum waar je je aangetekende zending of pakje afhaalt. Nu er enkel nog een zeer beperkt aanbod aan voeding is — wat drankjes, chips en koekjes — heeft Dirk geen personeel in de letterlijke betekenis van het woord in dienst. Hij runt de zaak met vrouw en dochter. En dat loopt best goed. Publiciteit moet hij niet maken.
“BLIJVEN EVOLUEREN IS DE BOODSCHAP"
Hoe ziet Dirk de toekomst? “Ik stel toch vast dat kranten het minder goed doen. Nieuws wordt er veel online gesprokkeld. En diegenen die een abonnement hebben op een magazine, laten dat thuis leveren. De tabaksverkoop vermindert omdat velen overgeschakeld zijn op e-sigaretten. Tussen haakjes: ik zou het niet erg vinden, mocht er morgen geen tabak meer verkocht mogen worden. Die voorraad vraagt toch een serieuze investering", vertrouwt Dirk ons toe. En hij gaat verder: “Een loterijbriefje kan je evengoed online indienen. Ik vrees dus dat nog veel krantenwinkels zullen sluiten. Ziekenhuizen, hotels en cafés zullen nog wel hun papieren exemplaren blijven bestellen. Dus daar zit ik alvast goed. Maar ik blijf op mijn hoede. Als de vraag en noden veranderen, evolueer ik wel mee. Ik vind wel iets anders om gaten in te vullen. Trouwens, een verandering is voor mij geen bedreiging, maar een opportuniteit."