Monomaterialen en houdbaarheid domineren Duitse verpakkingsprijs
Fachpack in Nürnberg
Tijdens de vakbeurs Fachpack, van 24 tot en met 26 september, werden traditiegetrouw de fameuze jaarlijkse Duitse verpakkingsprijzen uitgereikt. Daarbij vielen in de categorie duurzaamheid twee nieuwe verpakkingsmaterialen in de prijzen, die tegelijkertijd de bestaande houdbaarheid van een product handhaven.

Kaasfolie

Zo werd PureWrap PP van de Duitse fabrikant Leeb bekroond met goud in de categorie duurzaamheid. De nieuwe kaasfolie is op twee manieren duurzaam. Ze bestaat uit makkelijk recycleerbaar monomateriaal. De jury prees de indrukwekkende overstap van een multimateriaal primaire verpakking naar een pure PP-wikkefolie. Het monomateriaal bestaat uit een buitenlaag en een speciaal geweven PP als binnenlaag. “Door deze vliesachtige laag kan de kaas op natuurlijke wijze verder rijpen doordat er een luchtkussen ontstaat”, constateert de jury. “De klant merkt geen verschil wanneer hij ervan geniet." De jury concludeerde dat de fabrikant erin was geslaagd om de houdbaarheid van het product te combineren met recycleerbaarheid van de verpakking doordat deze uit monomateriaal bestaat.
Rezorce

Ander goud in de categorie duurzaamheid ging naar ReZorce Circular Packaging van Zotefoams. Het duurzame alternatief voor drankenkartons bestaat uit 100 procent HDPE, waarbij 30 tot 70 procent mechanisch gerecycled HDPE kan worden gebruikt. Een gepatenteerde technologie maakt het mogelijk om tijdens de extrusie een laag met een barrièrefunctie aan te brengen. Nog een gouden argument voor de jury: het is bewezen dat HDPE-verpakkingen milieu-invloeden zoals water- en energieverbruik met ongeveer 50 procent verminderen in vergelijking met conventionele drankencomposietkartons.
Verpakkingsmachines

Multivac Sepp Haggenmüller SE & Co. won een gouden award in de categorie verpakkingsmachines met het Cooling@Packing-systeem. De machine koelt bakproducten tijdens het verpakken met behulp van een vacuüm. Het koelproces is geïntegreerd in een thermovorm-, vul- en sluitmachine. De benodigde temperatuurverlaging van 95 °C naar ongeveer 30 °C wordt bereikt door achter elkaar in de verpakkingsmachine opgestelde vacuümkamers. De jury in haar argumentatie. “Verpakken direct na het bakken, optimaliseert de versheid en houdbaarheid van de producten. Omdat er geen ander – normaal gesproken afzonderlijk – koelproces nodig is, kunnen energie, tijd en ruimte worden bespaard. De inline-oplossing verhoogt bovendien de procesbetrouwbaarheid en verlaagt de kosten in vergelijking met conventionele vacuümkoelers.”
De cijfers
De 2024-editie van Fachpack telde 1.455 exposanten en 37.000 vakbezoekers. Daarvan kwam een derde van buiten Duitsland.
Foto's: Nürnberg Messe