Van gepersonaliseerde avondjurk tot reclamemuts
Trends in textielbedrukking
Gepersonaliseerd textiel is overal tegenwoordig: in de vrije tijd, de sportclub, op het werk. Van gepersonaliseerde mutsen over bedrukte babykleding tot draagtassen en tapijten, de mogelijkheden zijn quasi eindeloos. Ook in de bedrijfswereld wordt meer en meer belang gehecht aan een professionele uitstraling en gepersonaliseerde werkkledij helpt daarbij. Dat is een kans voor printbedrijven die hun actieterrein willen verruimen.

Het was dan ook geen toeval dat Vos Tools, vooral actief in de bouwsector, deze zomer SB-Printing in Brecht overnam, een ervaren textieldrukker. Het beursgenoteerde Smartphoto nam dan weer TopFanZ over, een Belgisch bedrijf met Europese ambities in merchandising voor de sport- en entertainmentsector. De wereld van de textieldruk is volop in beweging en biedt opportuniteiten voor printondernemers.
Heffing op textiel
Michèle Bassez, de managing director van L-Shop-Team Belgium, een gespecialiseerde textielgroothandel voor de b2b-sector, bevestigt de trend. “We gaan jaar na jaar in stijgende lijn”, zegt ze. L-Shop-Team is een Duits familiebedrijf met 12 filialen in Europa. De groothandel voert een uitgebreid assortiment van meer dan 6.000 artikelen. Klanten zijn drukkers, resellers, winkels enzovoort. “Een bekommernis is wel het feit dat Europa werkt aan een heffing op textiel waarbij modemerken en textielproducenten een vergoeding moeten betalen om de kosten voor de inzameling en verwerking van textielafval te helpen financieren. Het is nog een vraagteken wat dat zal betekenen in de praktijk”, stelt Bassez.
Europa wil de massaproductie van (wegwerp)textiel een halt toeroepen. En wat er geproduceerd wordt, moet meer hergebruikt of gerecycleerd worden. Het is meteen ook een push om kleinere series lokaal te maken en in te zetten op gepersonaliseerde producten. Consumenten kunnen ook opteren voor meer duurzame producten.
“Wij raden onze klanten al langer aan om te kiezen voor meer duurzame, meer kwalitatieve producten. Als je naar een drukker gaat en je laat je bedrijfslogo op een textielartikel aanbrengen, dan moet het er na een aantal wasbeurten nog steeds goed uitzien. Het gaat tenslotte om het imago van je bedrijf”, duidt Michèle Bassez. “De textielmarkt is al te lang te veel geënt geweest op prijs. Alles moet zo goedkoop mogelijk aangekocht worden.”
DTG en DTF
Bassez ziet ook in de gehanteerde druktechnieken voor textiel een shift naar meer duurzame productiemethodes. Digitaal printen zit in de lift en de printerfabrikanten bespelen de markt met een uitgebreid en gevarieerd aanbod. Bij de grotere printsystemen kwam Kornit recent met het nieuws dat T-Shirt & Sons (TSS), een internationale kledingproducent met vestigingen in het Verenigd Koninkrijk en Nederland (Venlo), de Apollo-printer heeft geïmplementeerd.
De imposante DTG-printer (direct-to-garment) bedrukt ongeveer 400 shirts per uur. Met deze investering zet TSS een nieuwe stap in de transitie van traditionele zeefdruk naar digitale productie. Het bedrijf is een pionier op het vlak van print-on-demanddiensten en heeft reeds Kornit MAX-systemen in gebruik. “De Kornit Apollo versnelt onze time-to-market en optimaliseert onze productieruns”, zegt Adam Golder van T-Shirt & Sons.
Ook bij het Amerikaanse Hybrid Digital, een divisie van Hybrid Apparel, is een Apollo-printer toegevoegd aan de bestaande Kornit Atlas MAX-productielijnen. Hybrid werkt voor online en fysieke retailers zoals Walmart, Target en Kohl’s. “Bij Hybrid Apparel investeren we in technologie en middelen om onze snelheid naar de markt te vergroten, voorraadbeheer te verbeteren en retailers en consumenten kwaliteitsproducten op aanvraag te bieden”, stelt Stephen Teglas, president van Hybrid Digital.

Printen en snijden
Voor kleinere spelers die aan de slag willen gaan met DTF (direct-to-film) schuift distributeur Dimix de Roland VersaStudio BN-20-printer naar voor. “Deze desktop inkjetprinter en snijplotter in één biedt een compacte, maar krachtige oplossing voor kleine bedrijven, creatieve studio’s en hobbyisten. Met de mogelijkheid om te printen en te snijden in één apparaat, kun je eenvoudig complexe ontwerpen maken zonder extra apparatuur”, duidt Dimix.
De BN-20 maakt gebruik van eco-solventinkten. “Die zorgen voor levendige kleuren en een duurzame afwerking op verschillende soorten textiel”, stelt Dimix. Denk aan katoenen T-shirts of sportkleding van polyester. De printer werkt ook met metallic inkten waarmee speciale ontwerpen kunnen gecreëerd worden.

Nieuwe mogelijkheden
Ook bij Minerva Textile International zien ze de groeiende populariteit van DTF. Het is een digitale druktechniek voor de productie van quadri transfer met witte onderlaag en lijmlaag. Het resultaat is een kant-en-klare hogeresolutietransfer zonder snijwerk, weeding of voorbehandeling. “In vergelijking met digitale flex, DTG, zeefdruk, sublimatie of lasertransfer met witte toner, biedt deze techniek nieuwe mogelijkheden in de productie van custom made transfers zonder bijkomende tijdrovende afwerkingen”, duidt Dirk D’Hulster, de gedelegeerd bestuurder van Minerva. We kregen een demo van de DTF 450 H-printer tijdens de Open House van Igepa in oktober.
De printer is uitgerust met twee Epson i1600-printkoppen die CMYK en witte inkt in één doorgang afdrukken op een speciale DTF-film. De printer heeft een automatische bevochtigingsfunctiemixer en circulatiepomp voor de witte inkt en een antibotsingssysteem voor de film. Direct na gebruik gaat het drukwerk door de GPU450-unit voor het aanbrengen van de lijmpoeder en het fixeren van de transfer met een kleine droogtunnel waarna de transfers worden gekoeld en opgerold.
“DTF-transfers kunnen getransfereerd worden op de meest gangbare textielsoorten zoals katoen, polyester, lycra, neopreen en zelfs non-woven draagtassen. Het eindresultaat is een zeer flexibel matte transfer met een aangenaam zachte touché”, zegt Dirk D’Hulster. De DTF-transfers kunnen geplaatst worden met een klassieke transferpers (17 seconden aan 160 °C) volgens de cold peel-techniek en eventueel nageperst worden voor een optimale kwaliteit.

Gepersonaliseerde avondjurk
De Japanse printerproducent Mimaki pakte uit met een gepersonaliseerde avondjurk op de Icona d’Or 2024 prijsuitreiking in Parijs. Julia Nojac, de voorzitter van Fespa France, droeg de opvallende creatie. De stof werd speciaal voor de gelegenheid geproduceerd met de Mimaki TS330-1600 sublimatie inkjetprinter. “Onder de creatieve en technische leiding van Fespa France en Mimaki hielp een team van kunstenaars en professionals om een idee om te zetten in een unieke avondjurk”, stelt Mimaki. Het printontwerp is van beeldend kunstenaar Kinda Youssef. “Met de expertise van Rosanne Kooijman, applicatiespecialist bij Mimaki, werd het ontwerp omgezet in een gedetailleerd textiel. De afwerking werd verzorgd door de Franse couturier Cécile Derouin, die de jurk tot leven bracht”, duidt de printerfabrikant.
