Van klokkengieterij tot wereldwijde systeemintegrator voor druktechnologie
Heidelberg viert 175-jarig jubileum in ‘Home of Print’ in Wiesloch-Walldorf

De Duitse drukpersenbouwer Heidelberger Druckmaschinen vierde zijn 175e verjaardag met een feestweek in de Duitse productievestiging in Wiesloch-Walldorf. CEO Jürgen Otto opende er het vernieuwde Print Media Center, dat nu de naam ‘Home of Print’ draagt. Meer dan 1.500 internationale genodigden waren van de partij, ook Grafisch Nieuws was erbij.

Op 11 maart 1850, België was amper twintig jaar onafhankelijk, opende klokkengieterij en machinebouwer Hemmer, Hamm & Co de deuren in het Duitse Frankenthal. Naast klokken produceerde de werkplaats ook drukpersen, dit was de kiem voor het huidige Heidelberger Druckmaschinen AG, een wereldwijde groep met 9.500 werknemers en 250 vestigingen in 170 landen. “Een onderneming die over zo’n lange periode succesvol blijft, wereldwijd marktleider wordt en de sector tot op vandaag blijft vormgeven, beschikt over sterke troeven en een bewezen innovatievermogen”, stelt Jürgen Otto, de CEO van Heidelberg. “Wat Heidelberg typeert, is het vermogen om markten en klanten te begrijpen én uit te blinken in productkwaliteit.”
Digitaal ecosysteem
Heidelberg opende in Wiesloch-Walldorf, de grootste productievestiging van de groep, het vernieuwde Print Media Center (PMC) als ‘Home of Print’. Het bedrijf investeerde volgens de CEO meer dan 20 miljoen euro in het vernieuwde democentrum. Hier vinden jaarlijks ongeveer duizend demo’s plaats. Op 9.000 vierkante meter wordt de volledige portfolio van de drukpersenbouwer gepresenteerd met onder andere Speedmaster-persen voor commercieel drukwerk en vouwkarton, digitale oplossingen zoals de Versafire printers en de Jetfire 50-inkjetpers. Ook industriële labelproductie, via offset, digitale technologie en flexo, is er te zien. Indrukwekkend is de hoogvolumeproductie met het nieuwe Boardmaster-flexorotatiesysteem. De pers haalt een maximale druksnelheid tot 600 meter per minuut.

Maar volgens CEO Jürgen Otto draait het niet alleen om de machines. “Klanten verwachten een systeem en Heidelberg is een systeemintegrator.” De brede portfolio van de drukpersenbouwer is geïntegreerd in een digitaal ecosysteem dat opgebouwd is met de Prinect-software, machines (inclusief afwerking en robotica), verbruiksmaterialen, service, opleiding en consulting. In het Datalab in Wiesloch-Walldorf gaan specialisten aan de slag met datagedreven, klantspecifieke analyses om problemen op te lossen, de processen te optimaliseren of de performantie van het productieapparaat te verbeteren. De basisgegevens van het Datalab worden verzameld bij 11.000 geconnecteerde machines wereldwijd. Een gigantische bron van informatie waar artificiële intelligentie kan ingezet worden om klanten vooruit te helpen op het vlak van productie-efficiëntie.

Leemte in portfolio
Tijdens het feestelijke event kondigde Heidelberg de uitbreiding van het verpakkingsaanbod aan met de introductie van de Cartonmaster CX 145, een grootformaat vellenoffsetpers voor vouwkarton. De verpakkingssector is al langer een belangrijke groeimotor voor het beursgenoteerde Heidelberg. De divisie is vandaag al goed voor meer dan de helft van de omzet en dat aandeel zal nog stijgen. Een belangrijke drijver is de wereldwijde trend om plastic, folie en film te vervangen door recycleerbare, vezelgebaseerde verpakkingen.
“De sector kent al meer dan tien jaar een sterke groei, en die trend zet zich door. Vooral de vouwkartondruk voor lange productieruns in toepassingen zoals voeding, dranken en consumentenverpakkingen groeit bovengemiddeld”, stelt de drukpersenbouwer. “Grootformaat-vellenoffsetpersen in formaatklasse 6 (105 cm x 145 cm) spelen hierbij een cruciale rol.”
Om die reden gaat Heidelberg nu een samenwerking aan met Manroland Sheetfed om de Cartonmaster CX 145 in het portfolio op te nemen. Dit partnership ligt in lijn met de samenwerking met Canon voor de Jetfire 50 die op Drupa 2024 werd aangekondigd. Voor Heidelberg is het een terugkeer in die markt nadat het vijf jaar geleden nog uit dit segment verdween wegens “niet rendabel”.

presenteren de Cartonmaster CX 145
“Onze nieuwe Cartonmaster CX 145 maakt van Heidelberg een totaalleverancier voor vouwkartondruk”, zegt David Schmedding, chief technology & sales officer van het bedrijf. “Als onderdeel van onze groeistrategie breiden we ons aanbod in de verpakkingssector verder uit en vullen we tegelijk een leemte in ons portfolio.”
De Cartonmaster CX 145 overbrugt de kloof tussen het Speedmaster-portfolio en de Boardmaster-flexopers. De Cartonmaster is gebaseerd op de Roland Evolution 900 van Manroland Sheetfed, die Heidelberg nu opneemt in zijn eigen digitale ecosysteem. De pers kan worden geïntegreerd in zowel de Prinect-workflow als in workflowoplossingen van externe aanbieders. Naast de pers omvat het Heidelberg-aanbod ook verkoop, installatie, opleiding en ondersteuning, inclusief service en verbruiksmaterialen.
“Voor producenten van vouwkarton in het segment van grote volumes zijn maximale beschikbaarheid, minimale complexiteit en professionele service essentiële investeringscriteria”, duidt Heidelberg. De nieuwe pers is meteen commercieel beschikbaar. De eerste installatie van een Cartonmaster CX 145 bij een klant staat gepland voor 2026, gevolgd door een wereldwijde uitrol. Heidelberg verwacht de grootste vraag voor deze pers uit Noord-Amerika, Europa en China. “De toevoeging van de Cartonmaster CX 145 aan ons portfolio bewijst opnieuw onze positie als systeemintegrator voor end-to-endproductie van vouwkarton”, duidt Jürgen Otto, de CEO van Heidelberg.

Digitale afwerkingssystemen
Een andere nieuwigheid die werd aangekondigd en te zien was in het ‘Home of Print’ is de integratie van afwerkingsoplossingen van C.P. Bourg en Tecnau in het Jetfire 50-ecosysteem. Heidelberg sloot overeenkomsten met beide bedrijven. De nietsystemen en perfectbinders van C.P. Bourg, evenals de perforatie-, ril-, pons- en snijsystemen van Tecnau, vormen een aanvulling op de Stahlfolder Fireline die Heidelberg begin dit jaar lanceerde. Heidelberg neemt wereldwijd de verkoop, workflowintegratie, service en advies op zich voor de afwerkingssystemen van beide machinebouwers in combinatie met de Jetfire 50-inkjetpers.
“In lijn met onze groeistrategie blijven we het portfolio voor de groeiende digitale printmarkt stap voor stap uitbreiden”, zegt David Schmedding, chief technology & sales officer bij Heidelberg. “Door de afwerkingsoplossingen van C.P. Bourg en Tecnau in ons digitale ecosysteem op te nemen, bieden we klanten een uiterst productief end-to-endpakket voor industriële digitale productie.” Heidelberg ziet heel wat groeipotentieel in deze markt. Volgens ramingen zal de wereldwijde digitale drukmarkt groeien van ongeveer 5 miljard euro nu tot 7,5 miljard euro in 2029.
De machines van C.P. Bourg zijn onder andere de BBM Booklet Maker, een nietsysteem voor brochures, en de BB3002 Perfect Binder voor gelijmde brochures. Beide systemen beschikken over een geïntegreerde snijeenheid waarmee eindproducten met aflopende beelden kunnen worden geproduceerd. Naast geniete brochures kunnen ook individuele boekblokken worden vervaardigd, die offline verder verwerkt kunnen worden in een lijmbinder. De systemen ondersteunen verschillende formaten (staand en liggend) en maken dubbel en viervoudig rugnieten mogelijk, met of zonder oognieten. De BB3002 Perfect Binder is een lijmbinder met freesstation, omslagaanvoer en driezijdige snijder. De coveraanvoer ondersteunt tot dertien positieve of negatieve rillijnen, en het systeem is inzetbaar met zowel EVA- als PUR-hotmeltlijm.

Inline afwerking

Tecnau biedt een modulair systeem voor inline afwerking van Jetfire 50-producties. Klanten stellen een configuratie samen volgens hun specifieke toepassingen. De modules van Tecnau omvatten onder andere de Tecnau Stack 1010 cut & stack, een lijn die vellen verwerkt tot stapels van postkaarten, affiches en andere aflopende toepassingen. BookReady is een geautomatiseerd systeem om boekblokken te snijden en te stapelen, klaar voor perfectbinding. De TC 1530 C-processor maakt dynamische horizontale en verticale perforaties (geschikt voor coupons of uitscheurbare pagina’s), evenals rillijnen en kruisrillen om het vouwen te vereenvoudigen. Tenslotte is er de TC 1530 P-ponsmodule voor spiraalbinding, geschikt voor educatief materiaal, opleidingsdocumentatie en kalenders.
Heidelberg verwacht lichte omzetgroei
In het boekjaar 2024/25 wist Heidelberg zich naar eigen zeggen staande te houden in een moeilijke markt. De omzet kwam uit op 2,28 miljard euro, zo’n 4,8 procent lager dan vorig jaar. De waarde van de binnenkomende orders steeg met 6 procent naar 2,43 miljard euro, 52 procent daarvan was voor het Packaging-segment, 48 procent voor het Print-segment. “Na een zwak eerste kwartaal – door terughoudendheid voorafgaand aan Drupa – steeg de omzet kwartaal na kwartaal, met een sterk vierde kwartaal als resultaat”, duidt Heidelberg. Voor het boekjaar 2025/26 verwacht de beursgenoteerde groep een omzet van ongeveer 2,35 miljard euro.
Heidelberg ziet groeikansen in verschillende domeinen. Zo wil de groep een leidende rol spelen als systeemintegrator in het verpakkings- en digitaal drukwerk met hybride drukoplossingen, waarbij software en service worden gecombineerd in een digitaal ecosysteem. “Dankzij de verbeterende ordersituatie en de positieve impuls van de China Print-beurs verwachten we een beter begin van het nieuwe boekjaar dan vorig jaar”, duidt David Schmedding, chief technology & sales officer bij Heidelberg. “Ons nieuwe aanbod van grootformaatpersen voor verpakkingsdruk bevestigt onze strategie om ons portfolio geleidelijk verder uit te breiden in groeisegmenten. Door ook automatisering, robotica en software te integreren, bieden we klanten end-to-endoplossingen voor het volledige productieproces”, besluit Schmedding.