VERRAS DE CONSUMENT MET
GEPIMPTE KANT-EN-KLARE SAUZEN
KLASSIEKERS EN WERELDSMAKEN
ZORGEN VOOR DAGELIJKSE VARIATIE

Warme sauzen bereiden is een tijdrovende klus. Fabrikanten van verse culinaire oplossingen maken daar dan ook echt het verschil. Ze zijn gebruiksvriendelijk, garanderen minder afval en drukken de personeelskosten. Tomatensauzen zijn de nummer één favoriet. Daarnaast wordt een klassieke bearnaise, peper- of champignonsaus altijd gesmaakt. De wereldkeuken wint ook steeds aan populariteit. Zorg bij kant-en-klare producten zelf voor de finishing touch met behulp van verse ingrediënten en originele combinaties.
GROEIEND AANBOD BRENGT VOLOP VARIATIE
Klassiekers
Tomatensauzen blijven de beste allrounders, zowel een basissaus zonder garnituur als met stukjes ajuin. Daarnaast zijn de bearnaise, champignon- en pepersaus ook traditionele standaarden. Het hele jaar door hebben deze sauzen een vaste plaats in veel assortimenten, zeker richting eindejaar. Bearnaise is ook erg geliefd bij de zomerbarbecue. Jagerssaus heeft een heel groot omzetvolume en niet alleen tijdens het wildseizoen. Andere scorende klassiekers zijn hollandaise, dijonnaise en honing/mosterdsaus.
Pastasauzen
Omdat de consument steeds vaker kiest voor gemak, winnen pasta's aan populariteit. Ze zijn toegankelijk en smaken altijd. Daarom zijn bolognaise en carbonara topproducten. Daarnaast doen ook vegetarische sauzen zoals arrabbiata, groentesaus of provençale het prima. Ze dienen als uitstekende alternatieven voor vleessauzen. Dit geldt ook voor vierkazen- en tomaat-mascarponesaus. Een grote troef voor de verkoop is dat pasta's makkelijk aan te bieden zijn in een smart fridge of gekoelde automaat.

en kunnen perfect bewaard worden in een smart fridge of koelautomaat
Aziatisch
De vraag naar oosterse sauzen, zoals zoetzure Chinese saus met groenten en fruit, stijgt. Ook varianten met sojasaus in de hoofdrol doen het goed. Pikante smaken zitten in de lift, waaronder sriracha op basis van chili en knoflook of zwarte pepersaus. De Thaise combinatie van citroen met smaakmaker koriander is een schot in de roos.
Naast kant-en-klare Aziatische sauzen heeft één leverancier ook een breed assortiment aan currypasta's. Hiermee kan u alle kanten op: rode en groene curry, tikka masala, tandoori, boemboe ayam kecap, boemboe rendan en butter chicken. Deze kan u toevoegen aan een basissaus of aanlengen met kokosmelk of room. Bovendien zijn deze pasta's ook perfect in stoofpotjes.
Overige wereldsmaken
Ook andere wereldsmaken komen uitgebreid aan bod. Denk aan balsamico-tijm voor een Italiaanse toets, lekker bij konijn, stoofvlees, varkenswangetjes of gehaktballetjes. Sauzen met Latijns-Amerikaanse en Mexicaanse roots, bijvoorbeeld 'loaded toppings', zijn rijk gevuld met groenten, veganistische rulstukjes, kruiden en specerijen. Deze zijn ideaal op aperitiefhapjes zoals nacho's of om een eigen twist te geven aan broodjes, ovenschotels, barbecue- en grillproducten.
Ook chimichurri, de Argentijnse nationale trots, scoort goed. De Verenigde Staten dienen dan weer als inspiratiebron met hun typische pulled pork of salsa cajun. Verder vertegenwoordigen world grill-sauzen landen en streken uit elk continent: Indonesië, Jamaica, Peru, Griekenland en het Middellandse Zeegebied, Frankrijk, Afrika, Suriname ...

GEBRUIKS- EN VARIEERTIPS
Geef sauzen een eigen twist door ze te mengen of door zelf ingrediënten toe te voegen. Bearnaise en tomaat vormen bijvoorbeeld choronsaus. Pimp een hollandaise of wittewijnsaus met groene of vierseizoenenpeper. Voeg een scheutje room toe aan portosaus. Chinese curry krijgt met kokosroom een nog exotischere toets. De mogelijkheden zijn legio.
Maak geslaagde combinaties. Nantuasaus past ideaal bij vis, scampi en kip. Stroganoff is uitstekend bij vis, vlees en gevogelte. Pepersaus smaakt heerlijk bij stevige vissoorten. Honing-citroen is lekker in de lente met lam of 's winters met eend of konijn. Een pikante saus op basis van sambal, knoflook en oosterse kruiden dient perfect als 'special sauce' bij hamburgers of als dipsaus.
Portieverpakkingen zijn ideaal om suggestief bij een bepaalde groep te plaatsen. Zet in het weekend wat pepersaus en blauwekaassaus bij de steak of suggereer hollandaise bij de zalm tijdens het aspergeseizoen.
FABRIKANTEN VOLGEN DE TRENDS
Vegetarisch/veganistisch
Het vegetarisch segment blijft een niche, maar toch streven slagers beter naar een bestaan als 'one stop shop' waar iedereen iets naar zijn gading vindt. Er wordt geregeld – al dan niet door elk gezinslid – vegetarisch gegeten. Verlies daarom geen volume aan supermarkten en voorzie enkele vegetarische alternatieven. Merken vinden het sowieso opportuun om producten te ontwikkelen die zo breed mogelijk inzetbaar zijn. Zo zijn er al enkele emulsiesauzen zonder eigeel op de markt, perfect voor veganisten.

Gezondheid steeds belangrijker
De vraag naar gezondere varianten groeit al jaren. Fabrikanten zetten daarom al lang in op vet- en zoutreductie zonder hierbij de smaakbeleving te veranderen. Verder zorgt de toename van allerhande allergieën voor steeds meer gluten- en lactosevrije producten, ideaal voor mensen met dergelijke intoleranties.
Gebruiksvriendelijkheid
Het kant-en-klare gamma is gemakkelijk te bereiden. Sommige producten kunnen zowel in de microgolf als au bain-marie worden opgewarmd. Bovendien zijn ze eenvoudig te portioneren. Ook snijdbare sauzen in handige portieverpakkingen zijn door hun vaste vorm gemakkelijk te doseren. De plakjes worden pas bij verhitting vloeibaar. Dankzij hun bereiding à la minute zorgen ze voor een aantrekkelijke presentatie waarmee u diversiteit in de toonbank brengt. Ze zijn ideaal als vulling in alle verssegmenten (vlees, vis, kip en groenten) en verkrijgbaar in verschillende smaken, waaronder nacho cheese, honing-mosterd en blue stilton.
Milieuvriendelijke verpakkingen
Sommige merken zien een sterke toename van sauzen in pouch bags waarin weinig of geen restanten achterblijven. Voor geëmulgeerde sauzen zijn knijpflessen van bijvoorbeeld 1 liter aangewezen om hygiënisch te werken en te doseren zonder morsen. Andere sauzen worden dan weer verkocht in emmers die eenvoudig uitgietbaar en sluitbaar zijn.

Deze portosaus van Delino is heerlijk bij hertenkalf tijdens de feestdagen
Het belang van portieverpakkingen neemt af. Dankzij de verstrengde wetgeving op single-use packaging is dit een trend die slechts een kleine heropleving kende tijdens corona. Doorgaans zijn de PP/PET-verpakkingen zeer goed te recyleren. Ook lichtere verpakkingen worden uitgebreid getest. Deze doen geen afbreuk aan de kwaliteit van de inhoud en houden rekening met de transportveiligheid.
Eindejaarsspecials
Sommige merken verrassen klanten met feestelijke 'limited editions'. Eindejaarsgerechten krijgen hierdoor een special touch. Een unieke sinaasappelsaus past uitstekend goed bij vis, eend, wild en gevogelte. Een portosaus past dan weer beter bij hertenkalf, reefilet, eendenborst, kipfilet, rundsbrochetten en kalfsrollade. Verder inspireren ze de slager of traiteur met receptideeën en geven ze tips om de sauzen een eigen toets te geven.
KANT-EN-KLAAR: NIETS DAN VOORDELEN
Het aanbod bestaat uit een brede waaier aan versbereide producten vol voordelen en met een hoog conveniencegehalte. In tijden van personeelstekort loont het om met kant-en-klare opties te werken. Ze zijn gebruiksvriendelijk en garanderen minder afval en afwas. De recepturen zorgen bovendien voor een constante smaak en kwaliteit. Deze producten hoeven ongeopend niet in de koeling én zijn maandenlang houdbaar. Na opening blijven de sauzen nog enkele dagen gekoeld houdbaar.

Met medewerking van Delino, Jermayo, Manna, Vandemoortele en Verstegen