Indumation toont noodzaak van automatisering
Drie dagen innovaties in Kortrijk Xpo
Zoals steeds stond Indumation garant voor de nieuwste ontwikkelingen op het vlak van (proces)automatisering. Tijdens de zevende editie toonden meer dan 240 exposanten hun laatste innovaties. Hierbij werden niet alleen heel wat interessante producten en diensten voorgesteld, maar werden ook enkele tendensen duidelijk.

Klinkend succes
De beurs, georganiseerd door een stuurgroep van Agoria en InduMotion vzw, is ondertussen een referentie in de wereld van automatisering en digitalisering. Alle grote namen tekenden dan ook present om hun gamma aan producten en diensten voor te stellen, waaronder heel wat innovaties.
Deze editie van de snelst groeiende Benelux-bijeenkomst in zijn soort sloot op vrijdag 2 februari af met 9.783 bezoekers (10,6% meer dan in 2022). Op deze manier sneuvelde bijna het bezoekersaantal van de recordeditie van 2019. Hoewel het (inter)nationale boerenprotest voor een aarzelende start zorgde op het openingsuur, bleek al snel dat de Belgische industrie toch naar Kortrijk Xpo was afgezakt.
De nieuwe events op de beursvloer bleken een succes. De allereerste Tech Guru Explosition werd een topevent voor de hoger opgeleide technologische young professionals en studenten van 18-30 jaar. Met 125 aanwezigen op het AI & Omniverse-debat was ook dit initiatief voor herhaling vatbaar. De nocturne op donderdag was traditiegetrouw een voltreffer. De exposanten maakten er opnieuw een punt van om hun klanten tijdens deze sfeervolle latenightopening te verwennen. Op vrijdag, ten slotte, onder de noemer Friday Teamday werd ingezet op immersion classes, waarbij OT teams werden ondergedompeld in drie digitale I4.0-skills.
De organisatie wil deze initiatieven dan ook naar de achtste editie van Indumation.be op 4 tot en met 6 februari 2026 meenemen. Naar goede gewoonte volgt er reeds een eerdere afspraak met de beslissingsnemers uit de industrie op INE (Indumation Network Event), volgend jaar op donderdag 20 februari 2025 in de Brabanthal te Leuven.

De organisatie wist ook heel wat data te vergaren over de bezoekers en hun interesses. Een kwart van hen behoort tot de automatiseringsdiensten en -integratoren, op de voet gevolgd door machinebouw en mechatronica. Op de derde plaats staat elektrotechnische installaties, met bijna 15%. Geen verrassingen dus, met ongeveer dezelfde top vijf als de voorbije edities.
De beurs was ingedeeld in zeven technologieroutes om het bezoek efficiënter en meer gefocust te maken. Met bijna 60% interesse was de route 'Motion Control, Drives, Gears, Robotics' het populairst. Met elk ongeveer 50% staat 'Process & Instrumentation' op plaats twee en 'Sensor & Visioning' op drie. Daarna volgt 'System Integration, Services, Solutions' met bijna 43%. De overige categorieën - 'Control & Network Solutions', 'Industrial Software & Security' en 'Indumation of Things' - konden elk ongeveer een derde van de bezoekers interesseren.

Industrietrends
Automatisering van zowat alle processen is al geruime tijd de sleutel tot succes voor heel wat bedrijven. Op Indumation werd er getoond dat men nog een hele stap verder kan gaan op dit vlak. Verregaande automatisering zorgt echter voor heel wat uitdagingen, waar men creatieve oplossingen voor zoekt. Hierbij werden enkele trends duidelijk, die de markt de komende jaren mee vorm zullen geven.
Duurzaamheid en energieverbruik
Sinds de sterke stijging van energieprijzen is er geen ontkomen aan de vraag naar meer duurzaamheid. Deze trend heeft zich steeds meer ontwikkeld van een modeverschijnsel - met de frequente beschuldiging van 'greenwashing' - tot een economische noodzaak. Heel wat partijen op Indumation zetten dan ook in op machines en processen die minder energie verbruiken en helemaal geoptimaliseerd zijn.
Voor bedrijven die gespecialiseerd zijn in totaaloplossingen qua software en aansturing, uit zich deze drang naar duurzaamheid op verschillende manieren. De meeste strategieën zijn op zich al bekend, denk maar aan digital twins, virtuele PLC's, machine learning, gebruik van AI ... De vernieuwing zit nu vooral in de integratie van al deze elementen om het gehele proces continu te optimaliseren. Zo gaat men als het ware het automatiseren op zich automatiseren, via een versterkende feedback loop die steeds meer gevoed wordt met allerlei procesdata.

Big data speelt ook hier haar rol, met heel wat oplossingen om data te capteren en verder te verwerken. Dit gebeurt met steeds slimmere sensoren, al dan niet draadloos. Tegenwoordig zijn er veel cloud-based oplossingen voor het opslaan en analyseren van deze data, zodat niet alles lokaal hoeft te gebeuren. In het algemeen zoekt men steeds meer naar een verregaande integratie van OT en IT, voorbij het slim aansturen van hardware. Dit gebeurt vaak modulair, zonder de nood om oudere installaties te vervangen.

Harmonie tussen mens en machine
Industrie 4.0 als paradigma is al enige tijd vervangen door de vijfde generatie, die meer aandacht richt op de rol van de mens. De voortschrijdende drang naar automatisering heeft immers in heel wat gevallen voor een onevenwicht gezorgd, waarbij werknemers zich vaak vergeten voelen. Verscheidene standhouders probeerden hieraan tegemoet te komen met traditionele en innovatieve methodes.
Veiligheid was zoals steeds een belangrijk thema. Zo zagen we de gekende lichtschermen, noodstops, afschermingen en LoTo-technieken. De samenwerking tussen mens en robot blijft evenzeer cruciaal. Zo kunnen cobots steeds zwaardere lasten dragen - tot zeker 30 kg - maar dit vereist uiteraard de nodige aandacht voor veiligheid. Fabrikanten gaan vaker veiligheidsaspecten integreren in de hardware zelf, zoals in encoders. Veilige componenten in een beveiligd proces.


De besturing van robots en cobots blijft evenzeer ontwikkelen. Geavanceerde afstandsbedieningen komen stilaan uit de experimentele fase de markt op. Op een intuïtieve manier kan de operator de robot precies sturen en zowel kleine, fragiele objecten als zwaardere lasten manipuleren. Vooral de implementatie van zogenaamde haptic feedback is cruciaal, waardoor de operator als het ware dezelfde weerstand voelt als de robot. Bewegen over een ruw oppervlak voelt anders aan dan een gladde vloer, net zoals het vastgrijpen van een licht object verschilt van een zwaar voorwerp.
Personeelstekort opvangen
De laatste trend is waarschijnlijk de meest dwingende: innovatieve manieren om het nijpende tekort aan technisch geschoold personeel op te vangen. Voor heel wat partijen stonden oplossingen om het werk makkelijker en sneller te maken dan ook centraal. Het doel is om meer te kunnen doen met minder (gespecialiseerde) mensen. Plug-and-play is hierbij steeds meer het leidende principe.
Zo waren er modulaire oplossingen te zien die schakelkasten moeten vervangen. Dit systeem is veel simpeler en intuïtiever, waarbij er minder technische kennis nodig is. AI is ook hier belangrijk, met heel wat ondersteunende platformen die dankzij AI diepgaand technisch advies kunnen verschaffen. Dankzij ondersteuning vanop afstand en technieken zoals augmented reality kunnen externe experten snel een oplossing bieden. Hierdoor is het vaak niet langer nodig om een specifieke expert in huis te hebben.

(foto: Beckhoff Automation)
Het is dan ook duidelijk dat de industrie meer wil inzetten op technieken die het personeelstekort moeten opvangen. Zo zien we naast de bekende teach-in draaibanken ook teach-in cobots, die gemakkelijker en intuïtiever in te stellen zijn. Het resultaat is een uitgebreid gamma aan innovatieve oplossingen om personeel te vervangen of om hun werk beter en efficiënter te maken.